Classificació de l'estàndard | PROGRAMARI (35.080) |
Codi de l'estàndard | 35.080.05 |
Versió | 1.0 |
Data última actualització | 10/02/2018 |
Responsable | Unitat d'arquitectura del CTTI |
Llicència |
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons |
Aquest estàndard estableix quins són els requisits que s’han de seguir en el desenvolupament de les interfícies web, en quant a criteris d’accessibilitat, portabilitat, compatibilitat i eficiència.
Aquest estàndard marca com a estàndard les pautes d’accessibilitat recollides a la WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines).
W3C El World Wide Web Consortium és una comunitat internacional que desenvolupa estàndards oberts per assegurar el creixement a llarg termini de la Web.
WCAG Les Pautes d’Accessibilitat per al Contingut Web (Web Content Accessibility Guidelines World) expliquen com fer el contingut web més accessibles per a les persones amb discapacitat. Per contingut web es fa referència, generalment, a la informació que es pot trobar en una pàgina o aplicació web. Per exemple: informació natural com textos, imatges i sons, i codi o marcatge que defineix l’estructura, la presentació, etc.
Les interfícies web de la Generalitat s’han de desenvolupar seguint els estàndards marcats pel W3C
Les interfícies web de la Generalitat de Catalunya adreçades a la ciutadania han de seguir les especificacions gràfiques i de presentació recollides a la Guia web gencat
Per a la creació o transformació d’una web s’ha de demanar autorització a la DGAC (Direcció General d’Atenció Ciutadana) seguint el procediment establert a la Guia web gencat
La Generalitat de Catalunya, com a administració pública, està obligada al compliment de la normativa d’accessibilitat recollida al Reial Decret 1112⁄2018 de 7 de setembre, sobre accessibilitat dels llocs webs i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic.
Els webs i intranets de la Generalitat han de complir el nivell doble A (AA) de les WCAG 2.1
S’ha d’avaluar el seu compliment de forma automàtica en qualsevol desenvolupament o evolutiu. Consulteu els procediments establerts per a l’avaluació de l’accessibilitat en les interfícies web, i les eines recomanades pel CTTI
Per a les interfícies i aplicacions web adreçades tant a la ciutadania com a usuari intern, s’ha de garantir la portabilitat i adaptabilitat amb les versions de navegadors, sistemes operatius, dispositius i resolucions de pantalla més utilitzats en els darrers 6 mesos i que cobreixin el 85-95% dels usuaris.
Per a les interfícies i aplicacions web orientades a l’usuari intern també s’ha de garantir la portabilitat i adaptabilitat amb els navegadors i versions que continuen vigents segons l’Estàndard pel full de ruta del programari.
Les interfícies i aplicacions web que hagin de ser consumides per diferents dispositius, s’han de desenvolupar seguint el paradigma del disseny web responsiu (responsive web design).
S’ha de seguir la metodologia establerta en la Guia de proves responsives per a la validació de la visualització de la web/intranet/aplicació en diferents navegadors, sistemes operatius, dispositius i resolucions.
S’hauria d’ aprofitar la memòria cau dels navegadors sempre que sigui possible per als recursos estàtics que canvien molt poc sovint, habilitant les capçaleres de servidor web corresponents.
S’ha de combinar els fitxers javascript i css en el menor nombre de fitxers possibles
Durant el desenvolupament dels webs es poden mantenir diferents funcionalitats i mòduls en fitxers separats segons les necessitats del projecte, però aquests fitxers s’han d’empaquetar quan el projecte passi als entorns de la Generalitat.
S’ha de minimitzar (compactar) els fitxers html, css i javascript per eliminar el contingut innecessari.
S’ha d’optimitzar l’ordre de càrrega dels fitxers css i javascript (posant els fitxers javascripts al final de l’html mentre que els css els posarem al principi).
S’han d’ utilitzar mètodes de càrrega asíncrons per evitar bloquejos de planes durant la càrrega i endarrerir la càrrega de les funcionalitats javascript que no siguin necessàries fins que la plana està carregada
S’ha de reduir el nombre de peticions d’imatges utilitzant css sprites
S’ha de optimitzar les imatges tant en pes com en format i escala adient.
NO s’ha d’ escalar les imatges dins la pàgina amb les propietats d’amplada i/o alçada.
Es pot usar l’Eina de verificació de l’eficiència de les pàgines web recomanda pel CTTI per verificar l’eficiència de les pàgines Web